2022’ye Hazır mıyız? (Benim Cennet Dünyam)

2022’ye Hazır mıyız? (Benim Cennet Dünyam)

Her yıl sonu dileklerimi, temennilerimi yazarım; bu yıl da yazacağım.

Hep sağlık, huzur, bereket en baştadır. Yaşadığımız  dönemde eskisi gibi değil artık hiçbir şey; yemeğin tadı bile. Yaşamayı, anda kalmayı öğrendim. Yağmurun sesini, gecenin sessizliğini, öten kuşu, dalga sesini dinledim. Ne çok şey konuştuk suyla, ağaçla, ne çok…

Hayatımız hayalimizdeki yolda mı?

Anlamak için kendimi daha çok dinlemek; kendimle buluşmadan kimseyle buluşamıyorum. İnsan ne kadar uzağa giderse gitsin kendine o kadar yaklaşıyor.

‘’Kalabalığa karışmak için hiç bir özellik gerekmez. Ama yalnız ve dik durmak için, gerçekten çok şey gerekir.’’

Huzurla dolu bir hayat yolculuğu için insanın kendisine sorular sorarak kendisini tanıması çok önemlidir. Kendinizi huzurlu hissettiğiniz yerler, zamanlar ve insanlar, ait olduğunuz yaşamın kapısını aralar.

Bahar çocuğuyum ancak sonbaharda başlar sorgularım; silkelenirim. İçimdeki meşale en karanlığımda bile hep yanar. Hiç bir tahminim yok gelecek hakkında: önümüze çıksın, önüme bakarım, kıymetlilerime sarılırım, pişerim. Hepimizin ihtiyacı daha fazla hayal değil mi ?

 

Bir balık hakkında şu hikayeyi duydum:

Kendisinden büyük balıkların yanına yüzer ve şöyle der:

-Okyanus dedikleri şeyi bulmaya çalışıyorum.

-Okyanus mu? diye sorar büyük balık. Zaten onun içindesin ya?

-Burası mı? diye sorar küçük balık. Burası su. Ben okyanusu istiyorum. Pixar Soul animasyon film

Haksızmışım deyip onarmak…

Suçluymuşum deyip değişmek…

Yanılmışım deyip düzelterek dönüşeceğiz. Geçmişin duygularıyla geleceği inşa etmek yaptığımız. Haberler içimi kıyar, yüreğimde kıymıklar, sessizdir çığlıklarım.

Nasıl çıkacağız bu fırtınanın kalbinden? Nerelere savrulacağız? İnsan hatalarıyla yol alıyor. İçimde çukurlarda açar çiçeklerim. Hayallerimize kavuşacağımız bol renkli ve keyifli bir yeni yıl olsun.

Geleceğimizi oluşturacak  sürdürülebilirlik ve dönüşüm konusunda  on yıl önce yazdım bu yazıyı. 2018’de basılan Soğan Tadında Notlar kitabımdan bir alıntı buraya çok yakışacak.

BENİM CENNET DÜNYAM

İnsanlar hep gülüyor ve mutlu. Basit ama şık ve temiz giyimliler. Çiçekler hep bahar, ilk ve sonbahar. Kar için ormanları takip ederek teleferikle bir iki saatte dağlara gidilebilir.

Para yok ancak herkes üretiyor yaptığı her eylem için emek/kazanç hak ediyor. Bu kazanç her istediğini alabiliyor değeri ölçüsünde. Emek, para birimi.

En çok kazananlar sanatçılar ve mucitler, onları öğretmenler takip ediyor.

Suç oranı hiç yok. Güvenlik birimleri işleyişi kontrol eden denetçiler konumunda. Yönetimi isteyen yapabiliyor; minimum veya maksimum süreleri var. Bir emek kotası da burada uygulanmakta.

Eğitim, ulaşım, sağlık; her şey herkese eşit şekilde açık. Yoğunluk ve planlama rezervasyonla sağlanıyor ve zamanına kadar emek biriktiriliyor.

Çoklu din çoklu lisan isteyen, istediğini istediği şekilde yapabilir. Tek şart diğerini rahatsız etmeden davranabilmeleri. Gerçek özgürlük burada, istemedikleri hiçbir şeyi yapmak zorunda değiller.

Bazı kurallar var demiştik. Üretmenin yanında herkes en az bir sporu sürekli yapacak veya yapılmasını öğretecek. Yürüme kotalarını aşanlara da ekstra gelir yazılıyor.

Burada herkes satranç oynuyor, bisiklete biniyor, kayak yapabiliyor; diğerleri isteğe bağlı.

Herkes herkesi seviyor ve saygı gösteriyor. Tek eşlilik ve maksimum üç çocuk kuralları var. Genelde kasabalar büyük bahçesinde hayvanları olan büyükleriyle, atalarıyla bir arada yaşanan evlerden meydana geliyor. Kasabalar uzak değil, bol hasatlı tarlalarla birleşmiş durumdalar. Şehirleşme planlı, yollar paralel, yeterince park yeri var. Hijyen çok önemli. Su tasarruflu kullanılıyor, arıtma var. Her şey organik. Geri dönüşüm çok iyi uygulanıyor, çöp yok denecek kadar az.

Eskiye çok değer veriyor ve rağbet ediyorlar. Antikacılık ve  arşiv ve koleksiyonculuk çok rağbet görüyor ve korunuyor.

Teknolojiye çok meraklılar ve çevreyi koruyacak şekilde A++++++ ürünler kullanılıyor.

Bağış çok yaygın; belli günlerde ihtiyaçlar değiş tokuş yapılabiliyor. Minimal bir tarz yaygın.

 

Hayaller gerçek olsa …

Reyhan KocabalReyhan Kocabal

 

1 Response

Yorumlar