Herkesin Hayatı Penceresi Kadarmış
Metaverse Dünyasına Anlık Bakışım
Hayallerimize “icat çıkarma’’ denilerek büyütülmüş çocuklarız biz.
Blogum açıldığında kendime söz vermiştim her ay gündemden bir yazı mutlaka paylaşacaktım. 2022 Ocak ayında ilk defa yazı yüklemedim. Bazen önceliklerimiz ve hayatın akışı bizi çok farklı alanlara yönlendirebiliyor. Geçen zaman, konuya hazırlanmakla geçti: hala tırtıl durumundayım kozamı örüyorum. Var yada yok olmada karar vermede özgürlük bunun adı. Unutmamalı ki her şey geçici ve hayata bakmak için yazmalı.
Bunca duygu, düşünce, sevgiyi nereye saklamalı ve korumalı? Endişesiz yaşam mümkün mü? Nerede gerçekleşiyor hayat?
Dijitalden çok anlamıyorum, bazı programlar ne için kullanılır pek bilmem. İşimi en iyi yapabilecek kadar kullanıcıyım. İhtiyacı tespit edip ilgilisinden yapılmasını isteyen bir yönetici/kullanıcı oldum.
Tetrisler oynandığı dönemde üniversiteydim ve ilgimi çekmedi. Sonrasında klavye ile oynanan oyunlardan hiç anlamam ve de beceremem, mouse ve laptop F klavye kullanan birisiyim. Blackberry’den Iphone’a geçemeyip bir süre Ipad kullandım, sonrasında Samsung’la hayatıma devam ediyorum. Laptopsuz olmaz; biz Excelciyiz; aile bütçemiz için bile yaparız tablomuzu; karşılaştırmalar mesleki alışkanlığım. Söz uçar yazı kalır derim her fırsatta ve uygularım.
Metaverse dedikleri bir meydan okuma mıdır?
Diyorlar ki: Gelecekte bildiklerimizden oluşan yapabildiklerimiz (çıkarsama), yaratıcılığımız ve en önemlisi özgürlüğümüz önemli olacak. Unutmamalı her şey geçici bu hayatta, kendi sahip olduklarımız, sevdiklerimizin değeri asıl olan. (carpe diem yaşayabiliyor musun?). Şimdi ve buradanın günü tasarım sanat. Ömrümüz belki de upuzun bir “şimdi”dir.
Gündemi yakalamak adına “Metaverse” hakkında çok yazı okudum, video izledim. 2018 yapımı “Ready Player One” filmini yeni izledim ve sonrasında geldiğim durumda, bu yazıyı kendimle ilgili tarihe not düşmek adına yazıyorum.
Bakarız ileride neler oldu, neler değişti, ne kadar dijital olabildik, neleri farklı yapabilirdik, neler yeni vs.
Gerçekliğin sırrı hayal edebildiğin kadar: olabilecekler gelecek, yapabileceklerin için kalacaksın. Başarı: kendi tanımını oluşturmak, sabır ve zamanla ustalaşabilmek. ( Çırağı olmayana, adam yetiştirmeyene usta demiyoruz). Yetenek, siz ayrıldığınızda ne eksik kalırdı sorusunun cevabıdır.
Gerçekten kendimizi özgür ifade ettiğimizde yaşadımızı anlıyoruz. İlgi, inanç, motivasyon, korku, güvendir çalışma arzusu veren.
Bugünlerde çoğumuz gibi “bir yerlerde bir şeyleri kaçırıyor muyum?” sorgulamasını fazlasıyla yaşıyorum. Korku var, kaygı var en çok da merak var. Değişimler çok hızlı olmakta, ben hep temkinli olmaktan yanayım. Ne kadar az zararla çıkarsam o kadar iyidir dediğim için belki de girişimcilikten hep sınıfta kaldım; olamadım şimdilik diyelim.
Crypto piyasa için temkinli davranmanın önemini görüyoruz, çok canlar yandı ve yanacak. NFT; daha çok ilgi ile takip ediyorum. Buradan evrilecek her şey gibi hissediyorum. Henüz adım atmadım ama sıcak baktığım alanlar var. Dedim ya çok temkinliyim 100 düşünüp 1 hareket etmek zamanı. Telafisi yok bazı şeylerin. Acele, eksik bilgiler ile davranışlarda hayal kırıklığı bol yaşanıyor maalesef. Yok olup giden “popüler” uygulamalar gibi…
“Yaşam çözülecek bir problem değil tecrübe edilecek bir gerçekliktir.” Kierkegaard
Bu konuda sosyal statü, güncel eğitim ihtiyacı düzenini kimse tam olarak bilmiyor. Kolay yoldan para kazanma, gelecek hayalleri kadar şöhret olma, köşeyi dönme hayalleri ağır basıyor. Gençler rahatı seviyor. Başarı için her dakika, her gün, her şey önemli.
Birey olsun kurum olsun asıl soru şu olmalı: Öncelik verdiğiniz değerler neler?
Anladım ki ertelediklerimiz kaçırdığımız karşılaşmalar olur üzülürüz.
Bir şeylerin üzerini çiziyoruz bugünlerde. Tüm değerleri sorguluyoruz ya da değersizlikleri. Durduk yere olmaz aşk ihaneti yada ailedeki bir durumla karşılaşma, belki de ortak bir dost ihaneti. Tüm belirsizliklerin belirme zamanı belki de yaşadığımız dönem.
“Hayat, bizim ondan yaptığımız şeydir.” Tibet Deyişi
Maalouf’un dediği gibi “Herşeye üzülen ama hiçbir şeyle tam olarak ilgilenmeye insanlar’’ yaşadığımız günlerin özeti.
Konunun aslı sadece var olmak değil yaşamak olmalı. Sadece düşünerek değişiyor insan, biraz da değiştiriyor, kendini hazırlıyor. Sorgulamaya, öğrenmeye ve üretmeye devam ediyoruz. Kişisel ve mesleki gelişiminiz için siz neler yapıyorsunuz?
Metaverse dünyasında deneyim yaşayanların söylediği “Bir gün yaşadığım sanal gerçeklik, gerçek dünyadan kaçış.” Mutabıkım. Sosyal medyadaki mevcut durumun özeti bu zaten. Önemlisi insanlık veya kişinin kendisi için en verimli şekilde kullanabilmesi.
Daha yolun başındayız ama hızla değişecek her şey. Metaverse’de şimdilik ciddi güvenlik sorunları olduğu anlaşılıyor. Sanal gerçeklik dünyasında taciz, saldırı, zorbalık ve özellikle de nefret söylemlerinin yaygın olduğu görülüyor. Gelecek cinsiyetsizlikte; sanal aşk, digital date sitelerinin durumu ortada; pandoranın kutusu açıldı kapanmaz artık.
Günümüzde gerçek gündemleri kaçırarak çok bilmişlik yapan Metaverse gündemlerinin bu kadar yaygın olması acı verici. Gerçekler yok sayılıyor, sonuçlara hepimiz katlanmak durumunda kalıyoruz. Şu anda asıl yapılması gerekeni yapsak ne kadar doğru yol alırız değil mi? Zamanlama programlama önceliklendirme, gerçek bilgi analizi çok kıymetli.
“Önce odanı topla sonra dünyayı düzeltirsin.” Jordan B Petersen
Zor kaldırabildiklerimize ağır deriz, ya kaldıramadıklarımız?
Ya yükümüzü hafifletmeli ya yerine tatlı bir şey koyabilmeli; tuğla yerinden oynadı bir kere ne dersiniz?
İnsanın en büyük dostu kendisidir bazen de düşmanı. Samimi, gerçekçi ve güncel kalın.
Meteverse için Prof Dr. Acar Baltaş yazılarından birkaç cümle burada. Hepsini okuyun ve hazırlanın bence…
“Ne ile karşı karşı karşıyayız ?”. “Bir dünya da orada yaşayacağız, deneyimleyip göreceğiz” diyorlar
– Bilmezsek, deneyimlemezsek yönetemeyiz
– Metaverse de böyle bir şey.
– Maddeleri; evleri, arabaları, eşyaları, işletmeleri, alışı verişi, parası, aracı ile hayatın simülasyonunun yapılacağı alan, bilgiyi de teknolojinin de bir üst versiyonda kullanılmasını gerektiyor. Şu an emekliyor sistemler…
– Bireyler olarak da bir yüksek bilinç gerektiriyor. Diyor değerli Hocam Acar Baltaş: Yıllarca sosyal medya hesaplarımızda var olduğumuzu zannedip aslında gerçekte kendimize ait bile olmayan bir dünyadan, her türlü dijital varlığa sahip olabileceğimiz yepyeni bir alana geçişi; hakkıyla, etiğiyle, psikolojisiyle kaldırabilecek miyiz? Ona da ayrı hazırlanmamız lazım. Web 2.0’da teknolojiyi trendleri ile takip etmeye bayıldık o yüzden sürdürmek ne, kapsamak ne, çeşitlemekteki güç ne onu anlamlandırmaya çalışıp saldırdığımız günlerdeyiz.
– Siber psikoloji gibi yetkinliklerin ortaya çıkmaya hazırlandığı günlerdeyiz. Metaverse’un şu anda tanımlayabildiğimiz olası mesleklerinin ötesinde bir ihtiyaç yaratacağı aşikar.
Diledikleri zaman içine girebildikleri bu ortamın insanları yönlendirmesi, önlerine seçenek olarak “güvenlik istiyorsan özgürlüğünden”, “refah istiyorsan demokrasiden” vazgeçme ikilemine zorlaması çok mümkün.
Olduğun yerde durmak hala gelişen dünyada en iyi geriye gitme yöntemidir.
“Kimse geçmişe gidip yeni bir başlangıç yapamaz ama bugün başlayıp yeni bir son yazabilir.” Carl Bard